Lakhmir Singh Biology "IMPROVEMENT IN FOOD RESOURCES" Solutions


Lakhmir Singh Biology Class 9 Solutions Page No:59


Question 1:What is green revolution?

Answer 1:The enormousincrease in the production of food grain (especially wheat) during- the last three decades, due to use of seeds ofHYV (= High Yielding Varieties), higher dose of fertilizers and pesticides, and irrigation is known as green revolution.


Question 2:Mention the crop whose production has increased by blue revolution and yellow revolution.

Answer 2:Fish and oil production


Question 3:Give one example each of kharif and rabi crops.

Answer 3:Rice and what, respectively.


Question 4:What are plant nutrients?

Answer 4:Plant nutrients are inorganic raw materials that are absorbed from soil (water and air) by the plants for building up organic matter.


Question 5:Name the three most itnportant mineral elements required for plant growth.

Answer 5: Nitrogen, Phosphorus and Potassium.

Question 6: Name any two micronutrients,required by plants.

Answer 6: Manganese and Zinc.


Question 7: Name any two macrenutrients required by plants.

Answer 7: Carbon and Sulphur.


Question 8:What name has been given to the elements required by plants in (a) smaller amount; (b) larger amount.

Answer 8: (a) Micronutrients; (b) Macronutrients.


Question 9: State whether iron is a micronutrient with respect to plants

Answer 9: Iron is a micronutrient of plants.


Question 10. What is manure ?

Answer 10. Manure is partially decomposed organic matter formed from animal wastes (such as dung of cattle) and crop residue that is added to soil for increase in fertility.

Like to become an Tutor?